Missie 538

Radio 538 gaat van 17 tot en met 24 december strijden voor de ontwikkeling van een Virtual Reality omgeving gecombineerd met een digitale vorm van ‘Exposure en EMDR therapie’ – die tijdens een militaire uitzending eenvoudig en herhaaldelijk ingezet kan worden om PTSS te voorkomen.

Onze secretaris Ton Stout is hiervoor geinterviewd. Hij zal dus op 538 te horen zijn in deze week.

Waarom deze missie?

De impact van missie-gerelateerde PTSS op het leven van een veteraan, zijn/ haar gezin én de samenleving, is nog altijd schrijnend.

Een uitzending kan een zware, ingrijpende ervaring zijn. Het ministerie van Defensie schat dat ongeveer twintig procent van uitgezonden militairen er in meer of mindere mate last van krijgt. Van een paar keer ’s nachts wakker worden tot aan een chronische vorm van PTSS. Veel klachten worden in eerste instantie opgevangen door familie, vrienden en (voormalige) maten. Zowel voor de patiënt als voor zijn/ haar gezin kan de impact groot zijn. Variërend van een oplopend aantal irritaties in huis tot het verlies van baan, schuldsanering en voedselbank. Het ministerie van Defensie biedt al sinds 2000 een loket voor hulpvragen van post-actieve veteranen en hun dierbaren. De instroom met hulpvragen stijgt nog steeds, van bijna 800 in 2009 naar bijna 2200 eind 2018. 

Wat is er tegen te doen?

Preventieve behandeling met de nieuwe digitale vorm van EMDR en Exposure therapie.

  • Vroege interventie

Dus al tijdens de missie – m.b.v. traditionele Exposure & EMDR therapie kan veel ellende voorkomen maar is in missiegebied praktisch niet toepasbaar.

  • Een nieuwe virtuele vorm

Digitale Exposure & EMDR therapie, die wel tijdens en direct na een missie kan worden toegepast om de veteranen optimaal te ondersteunen en mogelijke PTSS gerelateerde klachten te voorkomen. 

Op https://www.hulpvoorhelden.nl/m538 en https://www.538.nl/missie-538/zo-strijd-jij-mee-met-missie-538 vind je meer informatie over de actie.

Allemaal afstemmen op radio 538 dus in deze week!

Misschien ook interessant: