Achter de schermen: Huub van Tuyl

Naam: Huub van Tuyl
Leeftijd: 59
Getrouwd, Met Anja
Woonplaats: Valkenswaard
Trotse vader van Amber
Huisdieren: Puk ons paard, mijn dochter is daar helemaal gek op

Wie is Huub?

Huub kun je typeren als een bescheiden en lieve man, die voor iedereen klaar wil staan. In het juiste gezelschap is hij enorm gezellig en vooral in voor een grapje. Hij vindt het best leuk om mensen af en toe in de maling te nemen (maar wel op een nette manier). Zijn vrouw en Huub hebben een dochter, Amber, zijn oogappeltje. Wat bij mama niet mag, krijgt ze wel voor elkaar bij Huub. Als vader is Huub erg beschermend naar haar toe, en soms ook wel streng. Terwijl Huub veel vrijheid heeft gehad in zijn opvoeding. Anja vult aan dat Huub ook erg van de traditionele opvattingen is zoals het huishouden. Dat mag ik vooral doen, want dan kan Huub zich richten op zijn hobby, de modelbouw. Ook wil hij op z’n tijd op vakantie kunnen gaan, en ook af en toe een nieuwe auto is voor hem ook helemaal goed. Maar klachten……..? nee hoor, mij hoor je niet klagen, zegt zijn vrouw.

Wat is of zijn je hobby’s?

Lekker wandelen, op vakantie gaan, lezen (en dan vooral over de eerste en tweede wereldoorlog) en het kijken van een goede film. Maar natuurlijk zijn gezin en ook de modelbouw waar hij veel rust in vindt. Gewoon om even de hectiek van het werk en de omgeving los kunnen laten. Wat Huub vooral erg fijn vindt, is dat hij zich lekker helemaal kan afsluiten van alles tijdens de modelbouw en daar volledig in op kan gaan. Helaas ben ik voor militaire dienst afgekeurd omdat ik aan 1 zijde geen trommelvlies heb, maar erg graag pantserchauffeur had willen worden. In mijn tienerjaren heb ik ook veel aan modelbouw gedaan, dat waren vooral standaard bouwdoosmodellen. Ik bouwde vooral auto’s en heb ook ooit de spaceshuttle gebouwd. Later ben ik me meer gaan richten op DAF voertuigen. Dat Huub graag leest over de eerste en tweede wereldoorlog getuigd de vele boeken in zijn boekenkast. Daarnaast heeft hij ook nog een kleine verzameling, waaronder helmen, een brokstuk van een C47 Skytrain, Duits gasmasker, Jerrycan van Omaha beach en diverse militaire (vooral Duitse) onderscheidingen.

Wat bouw je het liefst?

Voertuigen en gebouwen, voornamelijk WW2 in de schaal 1:48. Helaas is hier niet veel van te krijgen in deze schaal, dus ik maak veel zelf vanaf foto’s. Dus als er iemand is die voor deze schaal het nodige aanbiedt dan ben ik zeker geïnteresseerd. 

Hoe ben je bij de stichting gekomen?

Via Stephan die dit op wilde gaan zetten, ik ben dus member vanaf de eerste dag. Wat bijzonder is dat ik dus geen veteraan ben, maar wel me enorm welkom voelt. Ik vind het fijn om als buitenstaander toch binnen deze groep te vallen. Ik bied een luisterend oor aan, geef graag adviezen als het gaat om modelbouw (ondanks mijn schaal 1:48).

Met welke materialen werk je?

Als je naar zijn bureau kijkt en hoe dat ingedeeld is, zie je niet veel. Tja, een printer, een scherm en wat mappen en that’s it. Maar terwijl Huub dit verteld haalt hij zijn kistje verf tevoorschijn en zegt dan…dit is eigenlijk alles. Hier zitten mijn kwasten en verf in…hahahahahaha. Als ik dan zie hoe sommigen hun werkplek hebben ingericht, dan denk ik Wow. Maar ja, hier is er de ruimte gewoon niet voor en vindt ik het wel prima zo. Mijn verf is van Revell en Humbrol, van die kleine potjes. En verder zijn de kwastjes die ik gebruik gewoon standaard die ik voorheen altijd bij Pipoos kocht maar nu ook een adresje heb ontdekt in Lommel waar ze ook fijne kwasten verkopen. Omdat ik veel scratchbuild maak, maak ik veel gebruik van platen evergreen in diverse diktes. Omdat ik dus veel probeer na te bouwen en er weinig is in de schaal 1:48, verbouw ik veel standaard bouwdozen en wordt het al heel snel scratchbuild.

Wat geeft jou voldoening?

Als ik het eindresultaat zie en deze op onze app groep van ScalemodelsForVets aan iedereen laat zien, en dan de mooie reacties van iedereen krijgt. Het is net alsof je dan even op een podium staat en applaus krijgt, dat geeft mij een geweldig gevoel waardoor ik me toch ook weer trots op voel met wat ik dan gebouwd heb.

Wat doet de hobby modelbouw met je?

Wat ik al aangaf, het geeft me vooral heel veel rust, en dan zeker in mijn hoofd. Ik kan me helemaal in de geschiedenis storten van de oorlog, en daar dan een diorama of een voertuig van maken. Wat mij vooral boeit is dat al deze militairen en burgers zo geleden hebben, zowel aan geallieerde als aan de Duitse kant. Voor mij zijn beide zijden gelijk. Maar het verloop van de tweede wereldoorlog is uiteindelijk goed afgelopen, want die jongens (veel niet ouder dan 18 tot 24 jaar) op die stranden en tijdens hun opmars naar Duitsland, hebben wel voor onze vrijheid gezorgd. Deze geschiedenis mag nooit verloren gaan, hoe heftig het ook geweest is aan beide zijden. Diegene die voor onze vrijheid hebben gestreden en zijn omgekomen moeten we blijven eren.
Ik probeer dus veel na te bouwen van foto’s, en vindt het helemaal speciaal om voertuigen te bouwen waarvan er niet veel in het echt gebouwd zijn. Gebouwen maak ik vooral als ik ze interessant vindt en ze iets speciaals kunnen toevoegen aan een diorama, deze bouw ik geheel scratch omdat er niets in mijn schaal van is.

Hoe zie jij de toekomst? En vertel eens waarom?

Hopelijk nog veel mooie dingen te kunnen bouwen en vol trots deze modellen te kunnen laten zien op diverse shows/beurzen. En dan samen met deze stichting.

Verder ga ik lekker door met waar ik ben geëindigd en dat is uiteraard het bouwen van schaalmodellen 1:48.

Wat wil je aan de lezers nog kwijt?

Ga ook aan de slag met modelbouw, het geeft je zoveel rust en voldoening. Vooral de mensen die psychische problemen hebben moeten echt hierover na gaan denken. Het doet je echt goed, ook al bak je er in het begin misschien helemaal niets van. Is het financieel niet te doen (de hobby kost nou eenmaal best wel wat), schroom je dan niet en neem dan contact op met de stichting Scale Models for Vets en bezoek ook hun site………zij zijn er voor jou en kijken of ze je kunnen helpen om toch je verzetje te kunnen krijgen in de modelbouw. 

En als laatste gun ik iedereen zijn rust en geluk.